Språkguiden

Din källa till information om svenskt skriftspråk, varför särskrivningar borde förbjudas och annan språkfascism.

20061113

Tack vare, på grund av

Något som ofta felanvänds i svenskan är de båda uttrycken tack vare och på prund av. Många använder dessa uttryck lite hipp som happ, som om de betydde exakt samma sak. Så är inte fallet. Även om uttrycken är lika varandra på det viset att de båda betonar en orsak till något, går de inte alltid att använda synonymt.

Tack vare bör endast användas om positiva saker, "Jag vann tävlingen tack vare att Roger hjälpte mig" eller möjligtvis i ironiskt syfte. Många använder dock tack vare även om negativa saker, "Nu krockade vi igen tack vare dig". Detta kan förmodligen härledas ur att uttrycket idag endast ses som ett uttryck för att härleda något till en källa, och att ursprunget inte tas med i beräkningen. Tack vare skall ju just ses som något som är värt tack, som till exempel Roger i exemplet ovan som ju är värd såväl tack som uppskattning. Detsamma kan kanske inte sägas om personen som förörsakat krocken i det anda exemplet.

På grund av kan användas i positiva exempel, men ger lätt en negativ klang. Det är alltså från början ett neutralt uttryck, men min rekommendation är att det framförallt används i negativa eller just neutrala sammanhang, ej i positiva. "Jag vann tävlingen på grund av Roger" låter ju snarare som att Roger var en medtävlande som klantade sig eller liknande, inte som om Roger är någon som hjälpt en till vinst. Däremot låter "Nu krockade vi igen på grund av dig" betydligt mer korrekt än det tidigare, tack vare.

Jag hoppas således att alla läsare som har för vana att blanda ihop dessa två uttryck tar sig i kragen och funderar över vilket av dem som egentligen passar bäst i sammanhanget. Att låta bli bäddar för många missförstånd.

7 Comments:

Blogger Heliotropen said...

Hej! Bra initiativ med en språkblogg, tycker jag, språkkonsult i svenska som jag är. Snygg design på sidan, förresten ;)

5:23 em  
Blogger T-boy said...

Tackar så mycket! Hoppas du fortsätter läsa och håller koll på nya inlägg. Tipsa gärna om saker att blogga om!

11:03 em  
Anonymous Anonym said...

Mer på samma tema:
http://www.rightinfonow.com/sv/pa-grund-av-tack-vare

11:22 em  
Anonymous Anonym said...

Precis! Dagstidningen som skrev "Den gamla damen blev överkörd tack vare att hon inte såg sig för", borde ha blivit anmäld/åtalad via anhöriga. (Knappast att man önskade livet av damen.)

7:57 fm  
Anonymous Anonym said...

På prund av?

9:17 fm  
Anonymous Anonym said...

TUNG E DU

11:37 em  
Anonymous Anonym said...

På _prund_ av. Kul språksida :)

11:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home